Deasemeni, anumite boli generale pot contribui la apariția gingivitelor/parodontozei: diabetul zaharat, bolile imunodeficitare, tratamente medicamentoase, afecțiuni cardio-vasculare.
O contribuție solidă o au și obturațiile (plombe) incorect aplicate, lucrările protetice cu o adaptare deficitară, cu zone retentive pentru flora bacteriană și tartru.
Fumatul este factorul care întreține gingivita și îngreunează vindecarea ei prin favorizarea proliferării bacteriilor din placa bacteriană.
Cum se tratează parodontoza?
Într-o primă ședință se face consultul inițial în care se realizează parodontograma (măsurarea pungilor parodontale) și educarea pacientului în ceea ce privește această afecțiune (renunțarea la obiceiurile vicioase).
Urmează tratamentele de igienizare profundă, detartraj supragingival/ subgingival, însoțite de o dezinfecție mecanică (chiuretaj parodontal în câmp închis/deschis) și irigarea zonelor afectate cu soluții puternic antiseptice. Antibioticele au un rol important în anihilarea bacteriilor patogene care grăbesc evoluția bolii.
Orice tratament corect realizat nu este finalizat doar trecând prin pașii de mai sus, fiind foarte importantă monitorizarea și reevaluarea pacientului, prin remăsurarea pungilor parodontale și realizarea radiografiilor dentare de control, urmate de o mentenanță (vizite) la 3, 4 sau 6 luni pentru repetarea procedeului de igienizare dentară – detartraj, periaj, air-flow.
Cum previn apariția parodontozei?
Înțelegerea tuturor factorilor care duc la apariția parodontozei și a efectelor la nivel gingival și osos, alături de interesul către o igienă corespunzătoare reprezintă un prim pas.
Controalele periodice la 3-6 luni sunt obligatorii pentru a menține rezultatele actuale de sănatate parodontală, iar consumul de alimente bogate în calciu și vitaminele B și C, constituie de asemenea niște mici secrete care sprijină o dantură rezistentă în timp.
Folosește formularul de mai jos și te sunam in cel mai scurt timp sa confirmam disponibilitatea pentru data aleasa de tine.