Parodontologie

Deseori ne confruntam cu asa-zisele probleme parodontale, cu simptome precum sangerarea gingivala, inflamatia gingivala sau retractia ei, afectand cu precadere componenta estetica a dintilor si stabilitatea dintilor in timp.

Boala parodontala (parodontoza) este afectiunea inflamatorie cronica (se dezvolta in timp), ce intereseaza atat gingia (inflamatie gingivala, gingivita) cat si osul, care impreuna sustin dintii, avand factor favorizant principal flora bacteriana bogata din placa bacteriana si din tartru.

Parodontoza este foarte des intalnita la pacientii nostri, in proportie de peste 80%, la pacienti de toate varstele, cu un mai mare rasunet in jurul varstei de 40 ani.

Semnele principale ale
afectiunii se refera la:

 • inflamatia gingiilor-gingivita- gingii dureroase, tumefiate, de culoare rosie inchisa spre violet, cu predispozitie spre sangerare la periajul dentar;
 • defect estetic gingival si osos- rectractia gingivala este insotita si de cea osoasa, fapt ce duce la aparitia spatiilor interdentare pronuntate, radacinile dentare incep sa devina vizibile, iar in cazurile mult evoluate, apare pierderea stabilitatii dintilor (aparitia mobilitatii dentare);
 • halena- sau mirosul neplacut al cavitatii orale, datorat placii bacteriene bogate si depozitelor de tartru supragingival si subgingival.

Deasemeni, anumite boli generale pot contribui la aparitia gingivitelor/parodontozei: diabetul zaharat, bolile imunodevicitare, tratamente medicamentoase, afectiuni cardio-vasculare.

O contributie solida o au si obturatiile (plombe) incorect aplicate, lucrari protetice cu o adaptare deficitara, cu zone retentive pentru flora bacteriana si tartru.

Fumatul este factorul care intretine gingivita si ingreuneaza vindecarea ei prin favorizarea proliferarii bacteriilor din placa bacteriana.

Cum se trateaza parodontoza?

Intr-o prima sedinta se realizeaza consultul initial in care se realizeaza parodontograma (masurarea pungilor parodontale) si educarea pacientului in ceea ce priveste aceasta afectiune (renuntarea la obiceiurile vicioase).

Urmeaza tratamentele de igienizare profunda, detartraj supragingival/ subgingival, insotite de o dezinfectie mecanica (chiuretaj parodontal in camp inchis/ deschis) si irigarea zonelor afectate cu solutii puternic antiseptice. Antibioticele au un rol important in anihilarea bacteriilor patogene care grabesc evolutia bolii.

Orice tratament corect realizat nu este finalizat doar trecand prin pasii de mai sus, fiind foarte importanta monitorizarea si reevaluarea pacientului, prin remasurarea pungilor parodontale si realizarea radiografiilor dentare de control, urmate de o mentenanta (vizite) la 3,4 sau 6 luni pentru repetarea procedeului de igienizare dentara- detartraj, periaj, air-flow.

Cum previn aparitia parodontozei?

Intelegerea tuturor factorilor care duc la aparitia parodontozei si a efectelor la nivel gingival si osos, alturi de care interesul catre o igiena corespunzatoare reprezinta un prim pas.

Controalele periodice la 3-6 luni sunt obligatorii pentru a mentine rezultatele actuale de sanatate parodontala, iar consumul de alimente bogate in calciu si vitaminele B si C, deasemeni constituie niste mici secrete care sprijina o dantura rezistenta in timp.

Contactează-ne

Telefon
+4 0727 300 143
+4 0755 077 794
Email
office@xtradent.ro

Vreau o programare

Folosește formularul de mai jos și te sunam in cel mai scurt timp sa confirmam disponibilitatea pentru data aleasa de tine.

  Servicii Specializate
  XtraDent

  https://xtradent.ro/wp-content/uploads/2021/09/img-service-1-3-1-1.jpg

  Tratamentul Cariilor

  Tratamente dentare moderne și minim invazive

  https://xtradent.ro/wp-content/uploads/2021/10/implant-dentar.jpg

  Implant Dentar

  Metoda de selecție in de înlocuire a dinților absenți.

  chirurgie dento-alveolara

  Chirurgie Orala

  Intervenții chirurgicale cu o mare precizie.

  https://xtradent.ro/wp-content/uploads/2021/10/estetica-dentara.jpg

  Estetica Dentara

  Albire profesionala pentru un zâmbet mai luminos.

  XtraDent

  Noi iți aducem satisfacția unui zâmbet încrezător. ☺

  Parteneri

  Medicii specialisti din clinica stomatologica XtraDent activeaza cu mandrie in Ponderas Academic Hospital.

  .

  https://xtradent.ro/wp-content/uploads/2021/10/ponderas-regina-maria.png
  Urmărește-ne

  Urmărește si abonează-te la XtraDent pe rețelele sociale și stai la curent cu ultimele noutăți.

  Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.

  Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.