Parodontologie

Deseori ne confruntăm cu așa-zisele probleme parodontale, cu simptome precum sângerarea gingivală, inflamația gingivală sau retracția ei, afectând cu precădere componenta estetică a dinților și stabilitatea lor în timp.

Boala parodontală (parodontoza) este afecțiunea inflamatorie cronică (se dezvoltă în timp), ce interesează atat gingia (inflamație gingivală, gingivită) cât și osul, care împreună susțin dinții, având factor favorizant principal flora bacteriană bogată din placa bacteriană și din tartru.

Parodontoza este foarte des intâlnită la pacienții noștri, în proporție de peste 80%, la pacienți de toate vârstele, cu precădere în jurul vârstei de 40 ani.

Semnele principale ale
afecțiunii:

  • inflamația gingiilor/gingivita – gingii dureroase, tumefiate, de culoare roșie închisă spre violet, cu predispoziție spre sângerare la periajul dentar;
  • defect estetic gingival și osos –  rectracția gingivală este însoțită și de cea osoasă, fapt ce duce la apariția spațiilor interdentare pronunțate, rădacinile dentare încep să devină vizibile, iar în cazurile mult evoluate, apare pierderea stabilității dinților (apariția mobilității dentare);
  • halena – sau mirosul neplăcut al cavității orale, datorat plăcii bacteriene bogate și depozitelor de tartru supragingival și subgingival.

Deasemeni, anumite boli generale pot contribui la apariția gingivitelor/parodontozei: diabetul zaharat, bolile imunodeficitare, tratamente medicamentoase, afecțiuni cardio-vasculare.

O contribuție solidă o au și obturațiile (plombe) incorect aplicate, lucrările protetice cu o adaptare deficitară, cu zone retentive pentru flora bacteriană și tartru.

Fumatul este factorul care întreține gingivita și îngreunează vindecarea ei prin favorizarea proliferării bacteriilor din placa bacteriană.

Cum se tratează parodontoza?

Într-o primă ședință se face consultul inițial în care se realizează parodontograma (măsurarea pungilor parodontale) și educarea pacientului în ceea ce privește această afecțiune (renunțarea la obiceiurile vicioase).

Urmează tratamentele de igienizare profundă, detartraj supragingival/ subgingival, însoțite de o dezinfecție mecanică (chiuretaj parodontal în câmp închis/deschis) și irigarea zonelor afectate cu soluții puternic antiseptice. Antibioticele au un rol important în anihilarea bacteriilor patogene care grăbesc evoluția bolii.

Orice tratament corect realizat nu este finalizat doar trecând prin pașii de mai sus, fiind foarte importantă monitorizarea și reevaluarea pacientului, prin remăsurarea pungilor parodontale și realizarea radiografiilor dentare de control, urmate de o mentenanță (vizite) la 3, 4 sau 6 luni pentru repetarea procedeului de igienizare dentară –  detartraj, periaj, air-flow.

Cum previn apariția parodontozei?

Înțelegerea tuturor factorilor care duc la apariția parodontozei și a efectelor la nivel gingival și osos, alături de interesul către o igienă corespunzătoare reprezintă un prim pas.

Controalele periodice la 3-6 luni sunt obligatorii pentru a menține rezultatele actuale de sănatate parodontală, iar consumul de alimente bogate în calciu și vitaminele B și C, constituie de asemenea niște mici secrete care sprijină o dantură rezistentă în timp.

Contactează-ne

Telefon
+4 0727 300 143
+4 0755 077 794
Email
office@xtradent.ro

Vreau o programare

Folosește formularul de mai jos și te sunam in cel mai scurt timp sa confirmam disponibilitatea pentru data aleasa de tine.

    Servicii specializate
    XtraDent

    https://xtradent.ro/wp-content/uploads/2021/09/img-service-1-3-1-1.jpg

    Tratamentul cariilor

    tratamente dentare moderne și minim invazive

    https://xtradent.ro/wp-content/uploads/2021/10/implant-dentar.jpg

    Implant dentar

    metoda de selecție și de înlocuire a dinților absenți

    chirurgie dento-alveolara

    Chirurgie orală

    intervenții chirurgicale cu o mare precizie

    https://xtradent.ro/wp-content/uploads/2021/10/estetica-dentara.jpg

    Estetică dentară

    albire profesională pentru un zâmbet mai luminos

    XtraDent

    Noi iti aducem satisfactia unui zambet increzator.☺

    Plata cu cardul

    In clinica stomatologica XtraDent plata tratamentelor dentare se poate face si cu cardul. Acceptam carduri bancare sub sigla Visa si MasterCard.

    .

    plata-cu-cardul
    Urmareste-ne

    Urmareste si aboneaza-te la paginile XtraDent de pe retelele sociale si fii la curent cu ultimele noutati din clinica noastra stomatologica.

    https://xtradent.ro/wp-content/uploads/2023/07/solutionarea-online.webp
    https://xtradent.ro/wp-content/uploads/2023/07/solutionarea-litigiilor.webp

    Copyright © 2023 XtraDent. Toate drepturile rezervate.

    Copyright 2023 Toate drepturile rezervate.