Ortodonția este specialitatea stomatologică ce asigură o poziție normală a dinților pe arcadele dentare și se adresează următoarelor situații:

• Afecțiuni dentomaxilare;

• Dinti înghesuiți sau / și strâmbi;

• Spații între dinți;

• Probleme cauzate de lipsa sau surplusul de dinți.

• Malocluzii și malpoziții.

Dinții strâmbi sau care nu sunt aliniați corect sunt mai greu de întreținut, pot fi pierduți mai devreme datorită carierii și bolilor parodontale și, în plus, obligă mușchii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfuncția articulației temporo-mandibulare și dureri la nivelul gâtului, umărului și spatelui. Un alt dezavantaj este aspectul inestetic al dinților strâmbi sau nealiniați corect.

Tratamentul ortodontic începe de fiecare dată cu o examinare completă a pacientului. Această etapă cuprinde:

– istoria medicală a pacientului și motivația acestuia;
– examinare intraorală (igiena orală și starea generală de sănătate a dinților și gingiei, arcadele dentare și ocluzia) și extraorală (tiparul scheletal, țesuturile moi și articulația temporo-mandibulară);
– radiografii dentare;
– mulaje ale danturii;
– stabilirea obiectivelor tratamentului ortodontic (îmbunătățirea stării generale de sănătate, corectarea poziției dinților, corectarea ocluziei).

Analizând aceste informații medicul stomatolog va stabili tratamentul și modul în care acesta va decurge. Este important ca în momentul în care începe tratamentul ortodontic pacientul să aiba o igienă orală bună și să nu prezinte carii netratate.

Aparatele ortodontice se împart în douaă categorii-mobile și fixe. Cele mobile se adresează în special copiilor în perioada dentiției temporare (dinți de lapte) și mixte. Aparatele fixe reprezintă cea mai modernă și mai eficientă tehnică ortodontică adresată adulților. Ele pot fi de mai multe tipuri, în funcție de estetica pe care o conferă pacienților, eficiența fiind aceeași.

Aparate fixe metalice
(bracketi metalici)

Aparate fixe ceramice
(in culoarea dintelui)

Aparate fixe safir – transparente

Aparate fixe linguale-tehnica incognito-in care bracketii sunt situati in spatele dintilor, conferind o estetica maxima