Implantologia este specialitatea stomatologică chirurgicală ce include intervențiile prin care dinții pierduți sau grav deteriorați sunt înlocuiți cu implanturi dentare, în scopul reabilitării morfo-funcționale și estetice a aparatului dento-maxilar.

Implantul dentar este un înlocuitor artificial pentru rădăcina dintelui, fabricat din titan (un metal foarte bine tolerat de masa osoasă).

Aceasta tijă metalică este ancorată în interiorul osului maxiliarului și are rolul de a susține unul sau mai mulți dinți artificiali.

Persoanele care și-au pierdut dinții sunt conștiente atunci când au tendința de a zâmbi sau de a vorbi. În plus, mușcăturile neregulate cu dintele lipsă au un efect negativ în obiceiurile alimentare, fapt ce poate duce la probleme de sănătate secundare, cum ar fi malnutriția.

Indiferent de cauza pierderii dinților, implanturile dentare reprezintă un remediu simplu, cu rezultate dovedite.

Implantul dentar prezintă caracteristici precum: o structură puternică și de lungă durată și imposibil de distins de dinții naturali. Un implant nu numai că arată ca un dinte obișnuit, dar poate să se „comporte” la fel ca și acesta.

De asemenea, implanturile necesită același „tratament” de îngrijire ca și dinții naturali: periajul și folosirea aței dentare, zilnic, precum și controlul regulat la medicul stomatolog.