Igienizarea aparatului dentar - XtraDent

07/11/2022by XtraDent

Succesul tratamentului ortodontic vine insotit si de o complianta ridicata a pacientului in ceea ce priveste respectarea recomandarilor medicului specialist ortodont, referitoare la igienizarea aparatului dentar si alimentatie. Este foarte important ca pe tot parcursul tratamentului ortodontic dintii sa ramana sanatosi, fara carii sau alte leziuni care sa produca neplaceri ulterioare.

Aparatul dentar este indicat in situatiile in care pacientul are nevoie de o aliniere corecta a dintilor, acestia uneori fiind strambi, inghesuiti, sau pentru a corecta forme mai severe de malocluzie dentara.

Reguli de igienizare in prezenta unui aparat dentar:

  • periajul dentar se realizeaza dimineata si seara, dar si dupa fiecare masa, pentru a evita stagnarea prelungita a resturilor alimentare in cavitatea orala; Asadar, frecventa acestuia creste in stransa legatura cu zonele nou-aparute de retentie alimentara (aparatul dentar)
  • se pot folosi periute de dinti manuale sau electrice cu perii moi (pentru a nu afecta componentele aparatului dentar), periute interdentare, ata interdentara si irigatorul bucal
  • periajul dentar se realizeaza cu miscari usoare deasupra si sub bracketi sub un unghi de 45 grade, perii intrand pe sub arcul aparatului dentar
  • se acorda o importanta sporita pentru zonele delimitate de gingie si bracketsi, intrucat trebuie eliminate toate resturile alimentare si placa bacteriana de la acest nivel. Acestea sunt premisele unor gingii sanatoase, neinflamate si lipsite de sangerare la periaj
  • ulterior sunt utilizate mijloacele adjuvante de curatare: periutele interdentare, ata dentara, dusu bucal. Periutele interdentare trebuie sa patrunda intre arc si bracket, iar ata dentara se trece pe sub arc cu ajutorul unui dispozitiv special, pentru a curata spatiile interdentare ale dintilor. La sfarsitul igienizarii se utilizeaza irigatorul bucal, adaugand apa si un capacel de apa de gura in rezervorul acestuia
  • se vor evita alimentele lipicioase (dulciuri), acide (bauturi acidulate, citricele, sosurile) si cariogene. Sunt recomandate ceaiurile neindulcite, acestea avand si actiune antibacteriana si antiinflamatoare, laptele, verdeturi
  • igienizarea dintilor si a aparatului dentar se va realiza o data la 3 luni de catre medicul dentist, utilizand in special Air-flow-ul. (un jet puternic de apa cu particule de bicarbonat ce asifura o curatire minutioasa si un efect usor de albire prin indepartarea petelor superficiale de pe dinti)
  • inlocuieste mai des periuta de dinti, aceasta uzandu-se mai repede din cauza pieselor aparatului dentar. Se recomanda schimbarea la un interval de o luna in aceasta perioada.

Astfel, placa bacteriana, daca nu este indepartata de pe suprafetele dentare prin periaj, se acumuleaza si creeaza probleme gingivale si parodontale (favorizeaza aparitia parodontozei), a mobilitatii dentare cu un final nefericit spre pierderea dintilor.

Placa bacteriana se identifica prin aspectul unui film mat vizibil pe suprafata dentara in acumularile mari. In componenta sa se afla bacterii acidogene ce produc demineralizarea dintilor si aparitia leziunilor incipiente de carie. (white spots)

Ingrijirea dintilor, atat acasa cat si in cabinetul dentar, reprezinta cel mai important mod de a evita aparitia cariilor si complicatiilor gingivale, igiena dentara fiind cheia unui zambet armonios si sanatos.

XtraDent

Noi iti aducem satisfactia unui zambet increzator.☺

Plata cu cardul

In clinica stomatologica XtraDent plata tratamentelor dentare se poate face si cu cardul. Acceptam carduri bancare sub sigla Visa si MasterCard.

.

plata-cu-cardul
Urmareste-ne

Urmareste si aboneaza-te la paginile XtraDent de pe retelele sociale si fii la curent cu ultimele noutati din clinica noastra stomatologica.

https://xtradent.ro/wp-content/uploads/2023/07/solutionarea-online.webp
https://xtradent.ro/wp-content/uploads/2023/07/solutionarea-litigiilor.webp

Copyright © 2023 XtraDent. Toate drepturile rezervate.

Copyright 2023 Toate drepturile rezervate.