Totul despre fatetele dentare - XtraDent

24/10/2022by XtraDent
fatete dentare

Ce sunt fatetele dentare?

Fatetele sunt piesele protetice, ca niste foite (invelis) din portelan, cu rezistenta ridicata si de lunga durata, ce se aplica pe suprafata externa a dintilor(cea care se vede) prin cimentare. Rolul lor este de a corecta problemele estetice ale dintilor printr-o tehnica minim-invaziva (conservatoare) de pregatire a dintilor in prealabil. Deseori, ele pot fi utilizate ca solutie alternativa pentru aparatul dentar.

Solutia terapeutica de a utiliza fatetele dentare reprezinta cea mai rapida cale de a obtine si pastra pe termen lung un zambet armonios si estetic. Este mai putin invaziva decat protezarea cu coroane dentare individuale, deoarece dintii se subdimensioneaza pe toate supraferetele si mai mult.

Cand sunt recomandate fatetele dentare?

Fatetele dentare au urmatoarele indicatii:

 • aspecte legate de culoare: dinti ce prezinta pete in profunzime, rezistente la albirea dentara, coloratii neuniforme, zone cu pete alb deschise/alb cretos;
 • anomalii de structura ale smaltului (displazii, distrofii dentare)
 • anomalii de forma/ volum dentar: dinti nanici (foarte mici) cu spatii marite intre ei, dinti cu forma foarte ascutita, inestetica;
 • forma neplacuta: dinti sparti sau ciobiti;
 • modificari usoare de pozitie: dinti rotati, prea iesiti inafara sau pozitionati prea inauntru.

Contraindicatiile fatelelor dentare:

 • dinti cu carii extinse;
 • dinti cu obturatii (plombe) de dimensiuni mari
 • dinti extrem de erodati
 • dinti care se intalnesc cap la cap sau in ocluzie inversa
 • dinti cu stabilitate compromisa.

Fatetele dentare se adreseaza, de regula, dintilor din fata, cei mai vizibili, raspunzatori de aspectul placut al zambetului. Insa, fatetele dentare pot fi aplicate atat pe un singur dinte cat si pe mai multi dinti, in functie de necesitatile fiecarui pacient.

Materialele din care sunt confectionate aceste piese protetice sunt reprezentate de catre ceramica E-max si zirconiu, realizate in laborator. Astfel se pot reda fidel caracteristicile ce tin de estetica si rezistenta ale smaltului dintelui.

Procedura de fatetare poate fi de doua tipuri:

 • cu slefuirea dentara (prep): se aplica in urma prepararii conservative a smaltului;
 • fara slefuire (non-prep): foite fine de ceramica, de maximum 0.3mm ce se cimenteaza pe suprafata denara fara a fi necesara slefuirea dintelui in prealabil.

Printre avantajele fatetelor dentare il distingem pe cel mai evident, si anume, obtinerea intr-un timp scurt a unui zambet estetic, natural. Tot un avantaj notabil este cel al rezistentei, reprezentand o solutie durabila pe termen lung. Tehnica este lipsita de durere, iar materialele folosite sunt biocompatibile. Fatetele dentare nu se pateaza de la cafea/tigari.

Ce durata de viata au fatetele dentare?

Fatetele dentare, in special cele din ceramica sunt realizate sa dureze 15 – 20 de ani sau mai mult. Ele nu necesita o ingrijire speciala, ci o igiena buna (periaj corect si folosirea mijloacelor adjuvante de igiena: ata dentara/ irigator bucal) si controalele de rutina la medicul dentist (o dată la 6 luni).

XtraDent

Noi iti aducem satisfactia unui zambet increzator.☺

Plata cu cardul

In clinica stomatologica XtraDent plata tratamentelor dentare se poate face si cu cardul. Acceptam carduri bancare sub sigla Visa si MasterCard.

.

plata-cu-cardul
Urmareste-ne

Urmareste si aboneaza-te la paginile XtraDent de pe retelele sociale si fii la curent cu ultimele noutati din clinica noastra stomatologica.

https://xtradent.ro/wp-content/uploads/2023/07/solutionarea-online.webp
https://xtradent.ro/wp-content/uploads/2023/07/solutionarea-litigiilor.webp

Copyright © 2023 XtraDent. Toate drepturile rezervate.

Copyright 2023 Toate drepturile rezervate.