Ce trebuie sa stim despre detartraj - XtraDent

15/12/2021by XtraDent

Ce este tatrul dentar?

Tatrul dentar, sau intermeni populari “piatra de pe dinti”, reprezinta un depozit dur, un complex organo-mineral ce rezulta prin mineralizarea placii bacteriene depuse pe dinti sau pe alte structuri retentive aflate in cavitatea orala: lucrari protetice, componente ale aparatelor ortodontice, obturatii etc.

Raportat la marginea gingivala, tartrul poate fi:

  • supragingival- situat deasupra marginii gingivale, pe coroana dintelui si este vizibil in cavitatea orala;
  • subgingival- situat sub marginea gingivala, spre radacina si nu este vizibil in cavitatea orala, putand fi evidentiat prin explorarea cu sonda parodontala;

Formarea tartrului atinge un nivel maxim intre 10 saptamani si 6 luni, dupa care depunerea se reduce sub actiunea mecanica de autocuratire a partilor moi. Culoarea poate varia de la galben spre brun (tartrul supragingival), accentuarea culorii rezultand de la pigmentii alimentari, tutun sau bacterii cromogene, pana la brun inchis-cenusiu (tartrul subgingival).

Tartrul dentar este aderent, dur si imposibil de indepartat de catre pacient prin mijloacele obisnuite, indiferent de pozitionarea lui. Acesta reprezinta una din cauzele principare le aparitie si intretinere a parodontozei, de aceea este necesar ca la un interval de 3-6 luni sa se realizeze detatrajul profesional.

Cum se realizeaza detartrajul profesional?

Operatiunea de eliminare a tartrului subgingival/ supragingival este o operatiune simpla, nedureroasa, utilizand tehnica de detartraj cu ultrasunete. Aparatul cu ultrasunete se foloseste pentru a indeparta si a sparge blocurile de tartru, fara repercusiuni la nivelul smaltului (nu afecteaza smaltul).

Sedinta de detartraj este insotita si de etapa de periaj profesional, in care se utilizeaza o pasta speciala, profesionala, iar cu ajutorul unei periute rotative se realizeaza lustruirea suprafetelor dentare si indepartarea ultimelor resturi.

Air-flow-ul reprezinta, de asemeni, o modalitate de lustruire si de indepartare a placii bacteriene inclusiv din spatiile interdentare si zonele greu accesibile, de definitivare a igienizarii profesionale, care foloseste o publere microabraziva de bicarbonat, sub un jet de apa si aer.

Care sunt beneficiile detartrajului cu ultrasunete?

Recapatarea aspectului sanatos, curat si estetic al dintilor reprezinta un beneficiu important in lupta cu afectiunile suportului dintilor, a gingiei si a osului. Prin urmare, indepartarea tatrului vine insotit si de o inlaturare a placii bacteriene si crearea premiselor unei sanatati orale.

De asemeni, reducerea cantitatii bacteriene si implicit a activitatii lor de scadere a pH-ului oral, contribuie la prevenirea aparitiei cariilor dentare.

Odata cu igienizarea profesionala prin detartraj, periaj, air-flow, se realizeaza curatarea cavitatii orale si in acelasi timp stoparea mirosului neplacut (halena) provenit de la stagnarea alimentelor si fermentarea lor in spatiile retentive.

Am nevoie de un detartraj?

Parcurgand urmatorul mini-chestionar veti cunoaste cu siguranta ce aveti de facut pentru a sprijini atat sanatatea orala cat si sanatatea generala, afectiunile de la nivelul cavitatii orale fiind in stransa legatura cu afectiunile de ordin general.

  1. Consumati des alimente colorate, care pot pata/eroda dintii (cafea, ciocolata, ceaiuri, coca-cola)?
  2. Sunteti fumator?
  3. Prezentati sangerari gingivale la periajul dentar?
  4. Realizati un periaj dentar in mai putin de 2 minute si omiteti din cand in cand spalatul pe dinti dimineata/seara? Nu cunoasteti si nu utilizati mijloacele adjuvante de igienizare a spatiilor interdentare precum: periute interdentare, ata dentara, irigator bucal?
  5. In ultimele 6 luni-1 an ati omis controlul stomatologic/ igienizarea dentara profesionala?
    Daca majoritatea raspunsurilor sunt “DA”, va invitam la clinica noastra pentru a ne ocupa de sanatatea orala a dumneavoastra.
XtraDent

Noi iti aducem satisfactia unui zambet increzator.☺

Plata cu cardul

In clinica stomatologica XtraDent plata tratamentelor dentare se poate face si cu cardul. Acceptam carduri bancare sub sigla Visa si MasterCard.

.

plata-cu-cardul
Urmareste-ne

Urmareste si aboneaza-te la paginile XtraDent de pe retelele sociale si fii la curent cu ultimele noutati din clinica noastra stomatologica.

https://xtradent.ro/wp-content/uploads/2023/07/solutionarea-online.webp
https://xtradent.ro/wp-content/uploads/2023/07/solutionarea-litigiilor.webp

Copyright © 2023 XtraDent. Toate drepturile rezervate.

Copyright 2023 Toate drepturile rezervate.