Care sunt cauzele mirosului neplacut al cavitatii orale - XtraDent

06/12/2021by XtraDent

Halitoza/ halena este termenul medical utilizat pentru respiratia cu miros neplacut. Estimativ, 30-50% din populatie se confrunta cu aceasta problema. Astfel, s-a demonstrat ca in majoritatea cazurilor, motivul aparitiei mirosului neplacut al gurii este reprezentat de o igiena orala neadecvata, precara, in urma careia apar leziuni carioase cu incarcatura bacteriana numeroasa. Identificand si indepartand cauza, halitoza poate disparea in totalitate.

Care sunt cauzele halitozei?

Mirosul neplacut al cavitatii orale apare ca urmare a formarii de compusi de sulf prin degradarea resturilor alimentare sau prin deteriorarea mucoasei bucale, lucru ce determina formarea de celule moarte. Printre principalele cauze se numara:

  • bacteriile: Cavitatea orala reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriana, prin caracteristicile urmatoare: mediu umed, temperatura potrivita, conditii de aerobioza/anaerobioza, suprafete retentive numeroase, protejate de autocuratirea naturala prin masticatie etc. Atunci cand bacteriile se hranesc cu resturile alimentare, acestea produc asa-zisele “deseuri” cu miros neplacut. Aproximativ 80% dintre cazurile de halitoza apar pe fondul unei igiene insuficiente si acumularii de placa bacteriana si de tartru supra si subgingival;
  • Unele alimente: Cafeaua, usturoiul, ceapa sunt alimente care pot produce schimbarea mirosului respiratiei; De asemenea, o dieta bogata in carbohidrati, proteine si zaharuri favorizeaza aparitia halitozei.
  • Fumatul: Tutunul reprezinta unul din cei mai importanti factori favorizanti ai afectiunilor dentare, intrucat acesta creste aderenta placii bacteriene pe suprafetele dentare, contribuie la depunerea ridicata a tartrului, la cresterea predispozitiei de formare a cariilor. Uneori poate modifica perceptia asupra mirosului, fumatorii ajungand sa nu identifice mirosul respiratiei lor.
  • Parodondoza: afectiunea cronica inflamatorie a gingiei determina in timp distrugerea tesutului de sustinere a dintilor (osul alveolar, ligamente parodontale). Astfel, pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune pot resimti si un gust neplacut insotit de halitoza orala, datorate infectiei de la nivelul gingiei.
  • Gura uscata: Saliva joaca un rol foarte important in autocuratirea dintilor si igienizarea naturala a cavitatii orale. Unele persoane prezinta o cantitate scazuta a secretiei salivare de repaus/stimulata, pe fondul administrarii unor medicamente sau a unor afectiuni de ordin general. Efectele unei cantitati reduse de saliva pot genera atat aparitia cariilor cat si o respiratie neplacuta.
  • Unele medicamente: Suplimentele vitaminica pot creste riscul halitozei. Antihistaminicele, antihipertensivele, antidepresivele si antibioticele pot contribui la uscarea cavitatii orale si la aparitia mirosului neplacut.
  • Afectiuni medicale: afectiunea sinusurilor, reflex gastro-esofagian, diabet zaharat, afectiuni renale/ hepatice;
  • Deficitul de vitamine: Prin deficitul de vitamina C se poate determina aparitia gingivitelor si acumularea de placa bacteriana/ tartru.

Tratamentul halitozei in cadrul clinicii noastre presupune o evaluare exacta si o anamneza solida prin care se determina comportamentul pacientului in ceea ce priveste alimentatia, nivelul de igiena dentara etc.

In sedinta de igienizare dentara profesionala cu ajutorul detartrajului cu ultrasunele, periajului profesional si air-flowului, realizam insanatosirea gingiilor si indepartam cauza principala de aparitie a mirosului neplacut al gurii. Tot in aceasta sedinta se educa pacientul in privinta unei igiene dentare corecte.

In cazul identificarii unei parodontoze avansate, se poate recurge la terapia medicamentoasa in completarea tratamentului mecanic de chiuretaj parodontal in camp deschis/ inchis.

Un alt obiectiv care trebuie atins este de asanarea cavitatii orale in ceea ce priveste leziunile carioase, astfel prin curatarea lor se micsoreaza considerabil incarcatura bacteriana de la nivelul cavitatii orale.

Concluzionand, halena reprezinta un motiv frecvent de prezentare la medicul dentist, dar si la medicul de familie sau medicul de medicina interna, rezolvarea problemelor stomatologice contribuind la eliminarea mirosului neplacut al respiratiei, iar igiena corecta a cavitatii bucale fiind cel mai important factor de preventie al halenei.

XtraDent

Noi iti aducem satisfactia unui zambet increzator.☺

Plata cu cardul

In clinica stomatologica XtraDent plata tratamentelor dentare se poate face si cu cardul. Acceptam carduri bancare sub sigla Visa si MasterCard.

.

plata-cu-cardul
Urmareste-ne

Urmareste si aboneaza-te la paginile XtraDent de pe retelele sociale si fii la curent cu ultimele noutati din clinica noastra stomatologica.

https://xtradent.ro/wp-content/uploads/2023/07/solutionarea-online.webp
https://xtradent.ro/wp-content/uploads/2023/07/solutionarea-litigiilor.webp

Copyright © 2023 XtraDent. Toate drepturile rezervate.

Copyright 2023 Toate drepturile rezervate.