Parodontoza este o afectiune cronica inflamatorie a gingiei, manifestandu-se la nivelul tesuturilor de sustinere a dintelui: gingie, os alveolar, ligament parodontal. In fazele avansate, boala parodontala poate evolua spre pierderea dintilor prin distrugerea tesutului moale si a osului de sustinere.
Parodontoza debuteaza cu inflamatia gingivala (gingivita), aceasta presupunand pierderea aspectului sanatos de gingie ferma, de culoare roz pal si modificarea consistentei, spre o gingie moale, si a culorii spre rosu violaceu. De asemenea, apar dureri, sangerari gingivale la periaj si senzatia de prurit (mancarime) gingival.
Cu cat inflamatia gingivala se prelungeste mai mult cu atat parodontoza evolueaza spre structurile profunde, aparand si recesiunea gingivala (retractia gingiei de pe dinti) si pierderea osoasa. Totodata, apar si asa-zisele “pungi parodontale” cu aspect de “buzunaras” format intre osul alveolar si dinte, in care se acumuleaza placa bacteriana, tartru etc..
Stadiul final vine insotit cu o mobilitate dentara de grad foarte avansat cu predispozitie de a pierde dintii.
Care sunt cauzele aparitiei bolii?
Principala cauza de aparitie a parodontozei este reprezentata de pelicula compusa in principa din bacterii (placa dentara- contine peste 400 specii diferite de bacterii), formata permanent pe suprafata dintilor si stimulata atat de consumul ridicat de zaharuri si carbohidrat, cat si de igiena precara a pacientului.
Tartrul dentar (popular – “piatra de pe dinti”) reprezinta un depozit organo-mineral de culoare galbena-bruna, situat subgingival si supragingival, care intre acumulat pe suprafata dintelui, este un teren excelent de reproducere pentru bacterii. El necesita indepartarea regulata prin igienizarea profesionala (detrartraj, periaj, air-flow), pentru a intretine starea de sanatate gingivala.
Care sunt factorii favorizanti pentru aparitia parodontozei?
Cunoasterea factorilor favorizanti ale aparitiei bolii parodontale are de o importanta deosebita pentru prevenirea ei. Acestia sunt de ordin:
- local: fumatul, depozitele de tartru, ocluzia traumatica, afectiuni carioase, lipsa dintilor (produc acumulari de placa bacteriana si tartru), obiceiuri vicioase;
- general:
-
- stari fiziologice: pubertate, sarcina, menstruatie, menopauza, anticonceptionale;
- tratamente medicamentoase: epilepsie, boli cardio-vasculare, imunosupresoare;
- boli sistemice: diabet zaharat, leucemie, anemie, hipoavitaminoca C, HIV;
Diagnosticul de parodontoza se bazeaza pe un examen clinic stomatologic, observand starea de sanatate gingivala, realizand parodontograma (masurarea buzunarelor create intre gingie si dinte) si un examen radiologic.
Tratamentul parodontozei este unul complex si urmareste oprirea evolutiei bolii. In functie de severitatea afectarii amintim:
- faza incipienta: detartrajul (eliminarea tatrului si bacteriilor de pe suprafata dintelui) planarea radiculara (indepartarea depozitelor de trartru de la nivelul suprafetei radacinilor), tratament medicamentos (apa de gura antibacteriana, geluri cu antibiotic etc);
- faza avansata: tratamentul chirurgical ce presupune reducerea chirurgicala a “buzunarelor” prin operatia cu lambou, grefa de tesut moale, in retractii semnificative gingivale (prelevarea unei zone de tesut din bolta palatina si atasarea ei in zona de interes), grefa de os (os sintetic/propriul os), regenerarea asistata a tesutului.
Succesul tratamentului se bazeaza in principal pe o cooperare buna cu pacientii nostri si pe o pregatire medicala inalta a medicilor dentisti cu specializarea in parodontologie/ chirurgie dento-alveolara din clinica noastra. Astfel, pacientul este instruit in detaliu asupra preventiei si intretinerii rezultatelor obtinute in urma tratamentului parodontal, mentinand o igiena corespunzatoare si monitorizand prin controale regulate afectiunea orpita in evolutie.