Fiecare dintre noi ne dorim sa avem un zambet estetic, luminos, plin de incredere, de aceea deseori ne gasim in situatia in care albirea dentara este una din solutiile de imbunatatire a aspectului general al dintilor.
Albirea dentara este o modalitate simpla si rapida prin care se modifica nuanta dintilor in una mai deschisa, printr-o tehnica noninvaziva, lipsita de durere sau sensibilitate dentara.
Este important sa cunoastem faptul ca inainte de a beneficia de un tratament de albire dentara in cabinet/acasa este absolut necesar sa tratam toate afectiunile dentare si gingivale (igienizare profesionala in prealabil; tratarea cariilor). Persoanele cu hipersensibilitate dentara prezinta un risc de acutizare a afectiunii, aceasta reprezentand de multe ori o contraindicatie.
Metode de albire a dintilor:
In zilele noastre beneficiem de numeroase modalitati de albire a dintilor: exista produse cu utilizare la domiciliu si comercializate in mod curent in farmacii/ supermarketuri (paste de dinti, ape de gura), produse profesionale de albire a dintilor acasa, oferite de catre medicul stomatolog, dar si tratamentul realizat in cabinetul dentar.
- albirea dentara in cabinet- procedura eficienta ce se efectueaza doar in cabinetele stomatologice. Tehnica presupune realizarea protectiei gingivale suplimentara, aplicarea unui gel cu peroxid de hidrogen si utilizarea lampii de albire sau a laserului dentar (aproximativ 20 minute). Aceasta procedura este considerata cea mai eficienta, nu afecteaza smaltul dintilor si presupune un rezultat de lunga durata.
- albirea interna a dintelui- acest tratament se adreseaza pacientilor care prezinta dinti cu tratamente de canal, dinti ce au virat spre o culoare mai inchisa din cauza absentei vitalitatii. Manopera presupune inserarea gelului de albire in interiorul dintelui.
- albirea dentara cu gutiere la domiciliu- se confectioneaza gutiere pentru fiecare pacient in parte, care se utilizeaza impreuna cu gelul de albire aplicat in interiorul lor, timp de 4-6 ore, de preferat in timpul somnului. Astfel, rezultatul dorit se obtine mai lent, datorita concentratiei reduse a gelului de albire si in acelasi timp, evitand posibilitatea sensibilizarii dintilor la concentratii mai mari ale acestuia.
Care sunt cauzele colorarii dintilor?
Este important sa cunoastem ce comportament trebuie adoptat pentru a prelungi cat mai mult timp efectul estetic al tratamentului de albire dentara.
Cauzele ingalbenirii dintilor sunt:
- fumatul
- consumult de cafea, vin rosu, alimente ce contin coloranti, otetul balsamic etc.
- varsta inaintata- proces fiziologic de modificare a culorii dintilor
- fluoroza- excesul de flor
- administrarea unor medicamente
- igiena neadecvata
Mituri cunoscute:
- Albirea dentara este dureroasa- respectand principiile de tratament si anume realizarea albirii dentare numai dupa o asanare a cavitatii orale (igienizare profesionala, tratarea cariilor dentare etc) si realizarea albirii la persoanele care nu prezinta hipersensibilitate dentara, putem beneficia de rezultate satisfacatoare;
- Albirea dentara produce sensibilitate- in majoritatea cazurilor pacientii nu resimt sensibilitate, ori daca aceasta apare imediat dupa tratament, este de intensitate mica si dispare treptat in cateva zile.
- Albirea dentara este permanenta- in functie de obiceiurile alimentare si cele care tin de igiena pacientului, rezultatele se pot mentine intre 6 si 2 ani. Efectul poate fi improspatat periodic, dupa o pauza de 6 luni.
- Lucrarile protetice se albesc si ele- albirea dentara nu prezinta efecte asupra lucrarilor existente in cavitatea orala. In masura in care se doreste o albire generala, acestea pot fi schimbate si din considerente estetice.