Când este necesar un retratament endodontic?
Având in vedere ca medicina nu reprezinta o știința exacta, exista situații in care un tratament de canal nu a evoluat corespunzător, motiv pentru care este necesar ca un medic specialist endodont sa se ocupe de “salvarea” lui.
Printre motivele principale ale eșecului unui tratament endodontic clasic se numără:
- prezenta unor canale înguste și curbe care au fost dificil de abordat pana la vârful rădăcinii;
- anatomie complexa cu canale accesorii nedescoperite in tratamentul precedent;
- reconstituiri ale dintelui/ fracturi, care au permis infiltrarea bacteriana și contaminarea interiorului dintelui;
- ace fracturate (utilizate incorect sau cu un număr mare de sterilizări, fapt ce le compromite flexibilitatea și rezistenta) care blochează canalele și nu permit un tratament complet.
Ce presupune un retratament endodontic?
Procedura retratamentului de canal la microscop respecta in mare aceeași pași ca atunci când se abordează pentru prima data un dinte, bazându-se pe o anestezie eficienta, o izolare perfecta a câmpului operator, utilizând sistemul de diga și realizarea unei noi cavități de acces, pentru a îndepărta materialele introduse anterior in dinte.
Exista situații mai complexe in care este necesara și îndepărtarea unor pivoți intraradiculari, din fibra de sticla/metalici sau chiar îndepărtarea unor fragmente de ace fracturate.
Microscopul oferă posibilitatea practicianului de a îndepărta in totalitate materialele folosite anterior in interiorul canalelor, sa corecteze eventualele defecte apărute in urma tratamentului initial etc. Medicul endodont finalizează tratamentul endodontic realizând o obturație de canal cat mai etanșă , după ce in prealabil a eliberat canalele de materialele folosite in tratamentul precedent și a reușit sa dezinfecteze canalele radiculare.
Cat costa un retratament endodontic?
Pretul acestei manopere este direct proportional cu complexitatea cazului. Având in vedere ca dificultatea reintervenției pe un astfel de dinte, parcurgerea mai multor etape și utilizarea unei aparaturi de specialitate implica, de regula, un cost mai mare decât cel al unui tratament endodontic clasic.
Soluții alternative ale retratamentului de canal?
Trecând peste posibilitatea unui tratament conservativ, cel la microscop, prin care se pot obține rezultate corespunzătoare, putem vorbi și despre soluțiile alternative care se referă la rezecția apicala sau chiar la extracția dentara.
Argumentul principal pentru care pacienții noștri optează pentru tratamentul endodontic de specialitate este ca indiferent cate soluții eficiente de protezare am găsi pentru înlocuirea unui dinte, nu vom putea da niciodată timpul înapoi pentru a mai păstra structurile naturale dentare și a urma cronologia fireasca a unor tratamente dentare.
Prevenția constituie un factor foarte important in comportamentul pacienților noștri. Astfel, igiena corect realizata reprezinta cel mai simplu pas de respectat, printr-un periaj zilnic (de cel putin 2 ori pe zi) și utilizarea mijloacelor adjuvante de curățare zonelor interdentare (ața dentara, periuțe interdentare, irigatorul bucal).
Dupa cum s-a putut observa, exista și situații in care afecțiunile endodontice pot fi neînsoțite de simptome evidente precum durerea dentara/ tumefacția. Tocmai pentru a detecta in timp util și a putea opri evoluția lor sunt indicate controalele regulate (consult la 6 luni, radiografii dentare).