Când este necesar tratamentul de canal?
Tratamentul de canal/ tratamentul endodontic reprezinta procedura stomatologica prin care se curata canalele radiculare ale unui dinte afectat de o carie profunda, care a dus la inflamația nervului, necroza lui sau chiar apariția unui abces dentar.
Deseori pacienții se prezintă cu durere intensa, tumefacții, tulburări de ordin estetic (leziuni carioase, modificări de culoare ale coroanei dentare), halena (mirosul neplăcut al gurii) , afectarea funcției masticatorii.
Printre cauzele apariției afectării pulpare se număra:
- procesele carioase- toxinele bacteriene difuzează prin structura dentinei (canaliculele dentinare) si produc inflamația nervului;
- factori fizici: supraincalzirea din timpul frezajului, uscarea excesiva;
- factori traumatici: fracturi dentare, luxații;
- factori toxici: medicamentoși.
Cum se realizează tratamentul endodontic?
Dupa realizarea unei anestezii locale eficiente, ce duce la amorțirea dintelui și a țesuturilor înconjurătoare, se realizează izolarea câmpului operator utilizând sistemul de diga. Scopul acesteia este de a elimina riscul de contaminare cu saliva a dintelui in curs de tratament, de a reduce încărcarea cu microflora orala a aerosolilor, de a asigura accesul și o vizibilitate mai buna, împiedicând aspirarea sau ingestia corpilor străini. Totodata, diga elimina posibilitatea de a avea contact cu diverse substanțe iritante sau cu gust neplăcut din stomatologie.
In pașii următori se realizează curățarea dintelui in zona afectata de carie și crearea unei cavități de acces asupra camerei pulpare (unde se afla nervul) și a canalelor radiculare.
Cu ajutorul microscopului reușim sa obținem o imagine cat mai detaliata a anatomiei radiculare, o imagine mărita de zeci de ori, astfel încât medicul specialist endodont reușește sa abordeze dinți cu prognostic rezervat și sa-i trateze cu succes printr-o preparare și sigilare optima a canalelor radiculare.
Sistemele rotative scurtează eficient timpul de lucru, astfel acele folosite in timpul tratamentului endodontic curata dentina infectata cu bacterii și creează o forma conica a canalelor pentru a favoriza dezinfecția lor cu soluțiile de irigare (hipocloritul de sodiu).
Care sunt avantajele tratamentului endodontic la microscop?
- vizibilitate mai buna ;
- precizie- previne eventualele complicații;
- identificarea tuturor canalelor;
- identificarea fisurilor/fracturilor ce pot provoca dureri însoțite de inflamație;
- identificarea instrumentelor fracturate și blocate in interiorul canalelor in urma unui tratament anterior realizat;
- rata crescuta de succes a retratamentelor de canal.
Beneficiile unui tratament la microscop depasesc considerabil pe cele ale metodei clasice. Campul vizual mărindu-se de zeci de ori se pot observarea cu ușurință unele detalii care nu pot fi descoperite cu ochiul liber.
Desi in general sunt căutate soluțiile cat mai economice, de multe ori se dovedesc a fi nu dintre cele mai inspirate. Având in vedere dificultatea manoperelor și necesitatea unei pregătiri medicare superioare, a unei experiențe in tratarea cazurilor complexe și a tehnologiilor de ultima ora (microscopul) , medicul dentist generalist ar trebui sa îndrume pacientul spre un tratament specializat, realizat de medicul endodont. Astfel, pacienții se pot bucura de un tratament endodontic corect realizat și de prelungirea timpului pe arcada dentara a unor dinți aparent compromisi.