Implantul dentar reprezinta solutia ideala pentru inlocuirea unui dinte absent. Fiind realizat dintr-un material biocompatibil (titan), acesta se integreaza cu usurinta la nivelul osului. Dar cui se adreseaza cu exactitate aceasta solutie terapeutica?
Nu exista o limita de vârsta când vorbim de inserarea unui implant dentar, cu excepția copiilor, ale căror oase maxilare sunt încă in creștere și pentru care se optează obicei spre reabilitări temporare ale danturii, pana la finalizarea dezvoltării osoase.
In măsura in care starea de sănătate generala ne permite, persoanele in vârsta pot fi buni candidați pentru a beneficia de implantul dentar, cu o rata de succes la fel de ridicata ca in cazul tinerilor.
Manopera de inserarea a unui implant presupune respectarea unor pași precum:
- un consult atent pentru a culege informații exacte despre starea de sănătate generala și orala a pacientului;
- in unele cazuri pot fi necesare analize la sânge specifice ( hemoleucograma, glicemie, VSH, transaminaze, testul HIV etc);
- examinarea clinica a dinților și a țesuturilor moi, relația dintre dinții ambelor arcade, mobilitatea, afectarea parodontala, igiena dentara.
- investigații radiologice: radiografia panoramica / CT dentar
Radiografia panoramica reprezinta radiografie de ansamblu utilizata in realizarea planurilor de tratament, mai ales in faza inițiala.
Numita și ortopantomograma, pe ea se pot vizualiza toți dinții superiori și inferiori, erupți sau neerupți, oasele maxilare (cu sinusurile maxilare – cămăruțe cu aer, cu rol de notabil in respirație), mandibula (cu canalul mandibular prin care trece un nerv important).
Este realizata in forma digitala, iar beneficiul major îl reprezinta calitatea imaginii cu posibilitatea de mărire a zonelor evaluate.
CT-ul dentar reprezinta metoda de investigație radiologica, care utilizând razele X, oferă o imagine tridimensionala de o calitate și complexitate deosebita, investigație absolut necesara pentru a realiza măsurători precise înaintea etapei chirurgicale de inserare a implantului.
Acoperind orice situație clinica și având posibilitatea de a modifica atât zona de interes cat și cantitatea de radiații pentru fiecare situație in parte, beneficiul cel mai important este cel al obținerii unei imagini tridimensionale, fără suprapuneri sau distorsiuni, îndepărtând posibilitatea erorilor de poziționare a implanturilor dentare.
Recomandări:
- O înalta pregătire a medicului chirurg presupune schimbarea percepției pacientului asupra unei manopere care implica și anumite riscuri. De aceea este important sa înțelegem ca un medic dedicat și profesionist va va oferi siguranța de care aveți nevoie pe parcursul manoperei chirurgicale
- Alegerea clinicii trebuie făcută după niște aspecte însemnate precum dotările și tehnologia adaptata zilelor noastre.
- Este indicata realizarea unui computer tomograf (CT dentar) pentru plasarea corecta a implantului, întrucât medicul chirurg obține o imagine in spațiu a zonei de interes, asigurând o intervenție fără riscuri.
Desi in clinica noastră operația plasării unui implant dentar este planificata pana la cele mai mici amanunte, apariția durerii de după intervenția chirurgicala este normala și dispare cu succes la administrarea de analgezice. Astfel ca, deși in timpul operației pacientul nu simte durere, datorita eficientei anestezicului local, in majoritatea cazurilor după dispariția efectelor lui, poate apărea un discomfort/ durere fireasca (3-5 zile) in urma manoperelor efectuate.